Har av Outdoorexperten.se fått låna en Garmin Forerunner 935 under några veckor för att testa den och även jämföra med min nuvarande Garmin 735XT som jag har varit oerhört nöjd med.

935 bredvid en 735

Direkt när jag fick klockan i handen trodde jag nästan att det var en 735XT, designmässigt är det väldigt lika och det enda som skiljer för blotta ögat är egentligen storleken. 935 är större men om man kikar på själva skärmen är faktiskt skärmen på 735 nån mm större.

Viktmässigt skiljer det 9 gram vilket man inte märker.

På armen sitter 935 riktigt bra, jämför man med tidigare modeller i 9-serien är denna modell nu rund jämfört med tidigare modeller som var fyrkantiga. Har sett att många föredragit den fyrkantiga modellen men för min del är denna mer slimmade och runda klocka att föredra. Precis som övriga klockor i Forerunner-familjen så märks den knappt på armen tack vare sin låga vikt och platta urverk.

Vad är då fördelarna för mig som multisportare med denna klockan?

Först och främst alla de förinställda aktiviteterna. Jag som skiftar sporter ofta under ett träningsår uppskattar möjligheten att snabbt kunna välja Löp, cykel, bassängsim, open water och längdskidor (utöver dessa finns många andra sporter att addera såsom Golf, Rodd, Snowboard mfl.) Jämfört med tidigare Garminmodeller hittar denna klockan (och 735) satelliterna blixtsnabbt även om man står i hallen och man kan snabbt starta sin runda. Minns med fasa min Forerunner 410 där man kunde få stå i 5 minuter i shorts och snålblåst innan man fick ett ok av klockan att starta löprundan. 935 kör med vanlig GPS och GLOSNASS vilket gör att mätningen blir mer precis. Framförallt under simpass märker jag att klockans mätningar stämmer betydligt bättre än med tidigare klockor jag har haft.

En sak som skiljer denna från min 735 är den inbyggda höjdmätaren, den medför att alla glädjeprognoser över höjdmeter försvann och man får en mer korrekt höjdangivelse på sina träningspass. Framförallt på cykel ser jag en klar skillnad. Kikar man på cykelmomentet för IronMan Barcelona 70.3 så anger arrangören 1200m klättring totalt för loppet.

I år körde jag med 935 och året innan en 735, notera skillnaden i mätningen:

 

 

 

 

 

 

Helt plötsligt blev inte cykelrundorna lika jobbiga längre 😉

I klockan finns också en inbyggd aktivitets/sömn och stegräknare vilket jag funnit väldigt användbar. Klockan kan ställas in och larma för dessa mikropauser som är så viktiga under dagen, funktionen kan upplevas som irriterande men om man faktiskt lyssnar på klockan och om man varje gång den burrar ett “Rör dig” faktiskt ställer sig upp och sträcker ut eller går fram/tillbaka till fikarummet så mår kroppen i slutet av dagen bättre.  För en statistiknörd som jag är stegräknare och sömntimmarna också värdefulla och intressanta att analysera/utvärdera. Hur var den morgonträningen? Bra, dålig? hur många timmar sov jag? Hur många steg tog jag dagen innan ett lyckat lopp? osv.

Klockan räknar också ut ditt Vo2-max (ska nog ej jämföras med mer vetenskapliga mätningar) men för egen del kan man se skillnader. Kikar jag på senaste året ser man hur jag efter IM Kalmar och Lidingöloppet tog det lugnare pga en skada och när jag i mars återigen fick lite krångel och fick vila så sjönk den, Nu ska jag under sommaren kämpa mig upp över 60-strecket.

Pulsmätning

Hur var det man stängde av den nu igen…

Klockan har precis som min 735 en inbyggd pulsmätare som mäter pulsen på handleden. Fungerar den? Mitt svar där är Ja den fungerar lika bra som den som sitter på bröstet. Jag testade att köra båda samtidigt och såg ingen större skillnad på mätresultaten live i klockorna (körde Forerunner 410 med band). Kanske möjligen att bröstmätningen snabbare nådde maxpuls.  Under min testperiod här hade vi även hälsokontroll på jobbet varav min puls mättes. Visserligen vilopuls men då stämde det nästan på exakta siffran på klocka kontra läkarens redskap. Hade jag testat under en pulsmaxning hade det troligen skiljt sig mer men så länge värdena är likvärdiga pass efter pass väljer jag att gå på dessa. Själva pulsiffran kan man ta med en nypa salt men om min maxpuls alltid är den samma duger det för mig.

Förutom ovan nämnda funktioner, vad gillar jag med denna klockan?

  • Den har ett triathlon-läge där den kombinerar mina förinställda Open Water – Cykling och Löpinställningar (om du kör ett lopp, tänk på att stänga av auto pause för respektive gren). Man får även med tiden i T1 och T2 (de två “dicipliner” jag själv mest behöver förbättra.
  • Den är så pass tunn att den smiter lätt igenom våtdräkten när man snabbt ska ta på/av den.
  • Batteritiden på klockan är exceptionell, jag kan köra en hel veckas träning och även ha den som en vardagsklocka. Jag laddar den på söndag kväll och sedan räcker den hela veckan (givetvis individuellt men jag snittar 40 min träning om dagen på ett år)
  • Klockan går snabbt att ladda upp, jag har ej mätt tiden det tar att ladda den från 0 till 100% men säg runt 2h max.
  • Designen, kör man svarta klockan kommer man undan med den på Nobelmiddagen (nästan) såväl som i löpspåret. Jag gillar även det neonfärgade bandet som kan köpas till men föredrar nog svart då detta även är min vardagsklocka.
  • Snabb synk via blåtand efter varje pass. Jag får snabbt upp min pass på Garmin Connect och kan börja analysera. Har jag appen på i bakgrunden hinner den synka upp mina pendlar-löppass redan i hissen upp till jobbet.
  • Funktionerna över blåtand där jag kan se inkommande SMS/Samtal/notiser från olika appar på telefonen. Det gör att jag kan lämna telefonen i mitt rum på jobbet och ändå få notiser när jag är i fikarum eller på möte. Smidigt och nästintill felfri funktion på detta. Har man parat klocka/telefon en gång så bara fungerar det sedan.

Vad gillar jag inte med klockan, eller vad skulle kunnat göras bättre?

  • Skärmstorleken är kanske lite liten, jag antar att batteri och hödmätare snor lite utrymme vilket medför att min 735 har en minimalt större skärm.
  • Placeringen av knapparna på höger sida, ganska så ofta kommer jag åt dem och startar löppass etc. Småirriterande med dessa som man ibland glömmer och först ser när man laddar upp sina löppass. Den kan också om man har otur stänga av ett pass när man minst vill det. Mest känsligt blir det under Triathlon-inställningen där den byter gren etc vid en icke tilltänkt knapptryckning. Det vore önskvärt med en fördröjningsfunktion som gör att man måste hålla in knappen 3 sekunder för att starta/stoppa/byta gren.
  • Funktionerna på samtliga GPS-klockor är väl egentligen ganska småmesiga om man jämför med en Smartwatch till samma pris. Man kan ju tycka att vi år 2017 borde ha touchscreen, snabbare processor/mer minne, talstyrning m.m i en klocka för 5-6000:-. Det känns lite som när iPhonen kom och folk fortfarande hade/köpte Nokia 8210. Om inte GPS-klockföretagen snart släpper ordentliga konkurrenter till Apple Watch/Samsung Gear så är risken att de kommer att göra en Nokia/Sony Ericsson och vara helt utraderade från marknaden inom några år.

Slutbetyg?

Sett till min bakgrund där jag för ett och ett halvt år sedan harvade med en Forerunner 410 är detta en enorm uppgradering. Jag har dock sedan ett års tid haft en 735XT som jag är nästan lite barnsligt nöjd med.  Jag skulle nog säga att det är dött lopp mellan 935 och 735 för min del. 935:s fördel är absolut batteritiden, tex inför Stockholm Marathon glömde jag ladda klockan och den hade senast laddats på måndagen. Inga problem att ha den hela veckan med aktivitets/pulsmätning och några enklare pass för att sedan även ha den under loppet. Det är fortfarande mer än 50% kvar av nu en vecka senare.  Jag kommer dock att behålla min 735 då jag uppskattar att den är lite mindre och batteritiden på denna räcker gott och väl för mig. Den fungerade hela IM Kalmar och jag räknar med att den kommer ha batteritid även för nästa IM-lopp som jag kör i Barcelona i oktober. Tar batteriet slut har jag troligen ändå misslyckats med mitt lopp och då är det nog lika bra att jag inte har en massa statistik att gå igenom efter 🙂

Slutbetyget för Garmin 935 blir 4 starka av 5 möjliga.